Moje místa 0
Původní gotický dřevěný kostel ze 14.stol. po požáru v roce 1665 přestavěna v raně barokním slohu. Další přestavba v 19. stol. V interiéru kostela nástropní malba Poslední večeře. Kolem kostela původně hřbitov, nyní pouze část za kostelem. U vchodu na hřbitov socha sv. Jana Nepomuckého.
Kostel sv. Matouše v Postřelmově
Pohled od jihu, ze hřbitova.
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Postřelmov leží u silnice č. 44, 5 km severozápadně od Zábřehu a 9 km jihozápadně od Šumperka. Kostel sv. Matouše se nachází v jihozápadní části obce a jeho věž každého k němu bezpečně dovede.

historie

Vesnice Postřelmov vznikla ve 13. století a v první polovině 14. století zde byla vybudována tvrz, která ale zanedlouho zanikla. Původně gotický dřevěný kostel ze 14.stol. byl po požáru v roce 1665 přestavěna v raně barokním slohu. Vystavěn byl kostel větší, ale hlavně kamenný. Současnou podobu získal po dostavbě v 19.století.

popis

Při přestavbě kostela v 19. stol. bylo zbořeno starší kněžiště a chrámová loď prodloužena směrem k silnici. Zakončena byla novým kněžištěm stejně širokým i vysokým jako loď. Kostelní věž přistavěná k severní straně lodi je opatřena barokní cibulí s lucernou, nad níž byla na špici umístěna zlatá makovice, korouhvička a na samém vrcholu hvězda. Kolem kostela se nacházel hřbitov, z něhož se zachovala pouze část za kostelem. V interiéru kostela je