Pozdně gotický kostel byl postaven v 15. století, patrně na místě starší sakrální stavby. Kostel je orientovaná jednolodní stavba s hranolovou věží nad západním průčelím, pětibokým presbytářem na východní straně s obdélnou sakristií na severní straně. Mobiliář barokní z 18. století.
© Prudký Martin, 8/2013
Graficke pismenko Vesnice Vysoká Libyně je poprvé písemně doložena roku 1181 jako vlastnictví drobného šlechtice Přemila (Přemysla) z Libyně. Kostel je doložen jako až k roku 1372 ale je možné, že na stejném místě stála starší sakrální stavba. Současný kostel je původně pozdně gotický, s hranolovou věží nad západním průčelím a pětibokým presbytářem na východní straně. Vnitřní zařízení je barokní z 18. století. Na přelomu 16. a 17. století zde fungovala farní škola vedená luteránským knězem, vypuzeným po Bílé hoře. Po třicetileté válce byl kostel zpustlý, a proto jej plasští řeholníci nechali opravit. Bohoslužby zde byly tehdy slouženy dvojjazyčně, česky a německy. ...
Prudký Martin podle kol.: Umělecké památky Čech, část 4. [T/Ž], Academia, Praha 1982, 10.11. 2013

Plzeň-sever  (PS)