Dnešní kostel stojí v místě rotundy stejného zasvěcení z 9. stol. Jako farní a hřbitovní uváděn v 11. a 12. století. V 1. pol. 13. století přestaven na kostel s obdélníkovou lodí a pravoúhlým kněžištěm. V roce 1645 švédskými vojsky vypálen. Obnoven 1734, v 30. let. 20. stol. přistavena sakristie.
Graficke pismenko Dnešní kostel svatého Michaela stojí v místě rotundy stejného zasvěcení z 9. století, která byla součástí velkomoravského sídelního okrsku na nízkém pahorku nad řekou Moravou. Základy a zdivo rotundy byly objeveny při archeologickém průzkumu v roce 1962. Pod podlahou dnešního presbytáře se dochovalo úplné zdivo základů okrouhlé lodi z lomového pískovce, spojované malým množstvím malty, místy přesahující až 23 cm nad úroveň původního terénu. Základy lodi přesahující dnešní půdorys kostela se nedochovaly, ze základu původního kněžiště zůstaly jen nepatrné fragmenty pod dnešní sakristií. Již v roce 1887 byly při opravě kostela objeveny jiné doklady starobylosti ...