kaple Nejsvětější Trojice

muzeum rodu skladatele Franze Schuberta
Prostá barokní kaple s obdélnou lodí a půlkruhovým závěrem byla vybudována r. 1786 z podnětu místního obyvatele Carla Schuberta, děda hudebního skladatele Franze Schuberta. Kaple slouží jako památník hudebního skladatele a jeho rodu. Kaple je zařazena do seznamu nemovitých kulturních památek.
Muzeum a kaple Nejsvětější Trojice v obci Vysoká
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Vysoká je místní částí obce Malá Morava. Původní název byl Nová Ves. Vesnička leží v horách pod Kralickým Sněžníkem. Do obce vede místní komunikace odbočující ze silnice Králíky – Hanušovice u obce Vlaské. Kaple Nejsvětější Trojice stojí ve východní části obce. R. 1763 se v obci narodil otec německého hudebního skladatele Františka Schuberta. Skladatelův děd dal postavit u cesty mezi Vysokou a Vysokými Žibřidovicemi barokní sochu Krista. Možnost prohlídky památníku - kaple, kdykoli po předchozí telefonické dohodě (viz kontakt).

historie

Kapli Nejsvětější Trojice ve Vysoké zbudovala obec r. 1786. Podnět i finanční pomoc ke stavbě kaple dal obci v roce 1782 Carl Schubert, děd slavného rakouského hudebního skladatele Franze Schuberta. Jeho otec se v obci Vysoká narodil a část svého života zde prožil. Za přispění rakouských a německých sudetských obyvatel zde byl vybudován v devadesátých letech 20. století památník a muzeum Franze Schuberta a jeho rodu. V současné době údržbu kaple

Šumperk  (SU)
    Vysoká