kříž na Samčance

kříž Bedřicha z Fürstenbergu
Litinový kříž na pískovcovém podstavci z roku 1853 postavený na náklady kardinála Friedricha z Fürstenbergu. Od roku 1998 národní kulturní památka. Celkem 3 metry vysoký, podstavec 1,6 m a korpus Krista 1 m dlouhý. Vedle hraniční kámen tvaru kvádru (2 m).
kříž Samčanky
Graficke pismenko Samčanky, nyní spíše Samčanka, jsou osadou Starých Hamrů. Po zatopení níže položeného údolí Ostravice přehradou Šance-Řečice se do nich a nedaleké osady Lojkaščanka přemístil střed nově zbudované obce. Tu tvoří moravská a slezská část. Samčanky se nacházejí na moravské straně, jakkoliv hraniční kámen dokazuje, že tomu tak bylo až po roce 1669. V osadě je autobusová zastávka, obchod, restaurace a obecní úřad. Prochází jí komunikace spojující českou část Beskyd se slovenskou (v sousední obci Bílá se komunikace dělí na hraniční přechody Konečná a Bumbálka), takže celá oblast i s arcibiskupským křížem je snadno dostupná. Současně je východištěm turistických tras, což možnost navštívení kříže ještě zvyšuje.
MaM Kovářovi, 6.11. 2013

historie

Nejznámějším a nejdostupnějším (stojí přímo hlavní silnice z Bílé do Ostravice) křížem na území Starých Hamrů, snad kromě Bílého kříže na Grúni, je stavba olomouckého arcibiskupa, kardinála Bedřicha (Friedricha) z Fürstenbergu. Jedná se o litinový kříž s litinovým a kamenným (pískovcovým) podstavcem. Pro potřeby tehdy pouze osady Samčanka a okolí jej olomoucký arcibiskup nechal zbudovat v roce svého jmenování do Olomouce, k němuž (resp. k

popis

Kříž měří asi 3 m, na litinovém krucifixu je asi 1 m dlouhý korpus, litinový podstavec měří 1,6 m a asi 0,6 m připadá na kamenný podstavec schodovitého tvaru. Z čelní a zadní strany je proveden zlatými písmeny nápis česky (lašským nářečím) a německy. Zlatou barvou je opatřen i korpus Krista, věnec v krucifixu a nápis I.N.R.I. Kříž je v bezvadném stavu, bez poškození.