Barokní kostel s renesanční věží (barokní zvonice) nahradil původní dřevěný kostel (14. stol.). Renesanční kostel byl vystavěn v 17. stol., barokně přestavěn r. 1757. V 19. stol. přistavěna předsíň. Kostel patří od r. 1958 vč. soch P. Marie a sv. Jana Nepomuckého mezi chráněné památky ČR.
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Město Hanušovice se nachází 18 km severně od Šumperka. Leží na soutoku řeky Morava a říčky Braná, pod masivem Kralického Sněžníka. Hanušovický kostel sv. Mikuláše leží asi 2 km severně od centra města v údolí Hanušovického potoka. Kostel je v údolí tak ukryt, že běžný návštěvník města ani netuší, že je zde kostel.

historie

Obec se prvně zmiňuje roku 1325. Je doloženo, že duchovní správa zde existovala již v roce 1350 a stával zde dřevěný kostelík. Duchovní správa násilně zanikla počátkem 17. století, obnovena byla v roce 1661. Současný kostel sv. Mikuláše je v jádru pozdně renesanční, zachovaná renesanční věž pochází patrně z doby před r. 1557 (zvonice je barokní). Barokní přestavbou prošel roku 1757 (UPMS). V 19. století byla stavebně upravena sakristie,

Pavel Vítek – zdroj: www.hanusovice.info, doplněno redakcí podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., B. Samek a kol., Academia 1994, 6.11. 2013

popis

Kostel je orientovaná, jednolodní, podélná stavba, vystavěná na půdorysu kříže. Ramena kříže tvoří kněžiště, boční kaple a loď, střed tvoří čtverec s uťatými rohy. K severní straně kněžiště a boční kaple přiléhá sakristie s oratoří v patře. K jižní zdi západního ramena lodi byla přistavěna čtyřboká předsíň. V ose západního průčelí stojí hranolová věž s barokním zvonovým patrem. Věž má štěrbinová okna, na východní straně je zachováno lomené okno.

Pavel Vítek – zdroj: www.hanusovice.info a http://cs.wikipedia.org, doplněno redakcí podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., B. Samek a kol., Academia 1994, 6.11. 2013