kaple na Dlouhé ulici, kaple nad Podšajarkou, kaple k Hájku
Kaple z období před rokem 1836 bez výrazného slohu, půdorysně kombinace obdélníků a půloblouku. Stojí na poutní trase.
kaple v Lískovci z cesty
Graficke pismenko Kaple stojí nedaleko potoka Podšajarka nad levým břehem v místech, kudy procházeli poutníci mezi dnešní bazilikou minor Panny Marie Frýdecké (Navštívení Panny Marie) a kaplí sv. Kříže v Hájku na Dlouhé ulici, dnes neprůjezdné. Zachovalá, v 90. letech omítnutá, je zajímavá shodným nápisem v nice (MARIA) a na obraze v interiéru, což potvrzuje původní zasvěcení kaple Panny Marii.
MaM Kovářovi, 5.11. 2013

popis

Bezslohová kaple stojí na půdorysu kombinující obdélník a oblouk v presbytáři. Je bez oken, jediný otvor představují vstupní dveře. Ve výklenku za nimi je obraz s nápisem a podobiznou Panny Marie, její socha a krucifix. Ve štítu pod plechovou střechou je v nice rovněž stejný nápis (MARIA). Vznikla před rokem 1836, kdy na Moravě a ve Slezsku skončilo mapování stabilního katastru, kde je (nebo její předchůdkyně) uvedena. Její rozměry činí cca 2,5