Původně gotický kostel je poprvé zmiňován v r. 1353. Při opravě po požáru v roce 1764 byl kostel rozšířen a přestavěn do současné pozdně barokní podoby. Jednolodní chrám s polygonálním ustoupeným presbyteriem a průčelní věží s barokní bání. V průčelí figurální náhrobníky Václava a Půty z Ludanic.
Celkový pohled na kostel od západu
© Jan P. Štěpánek 11/2013
Graficke pismenko Dominantou obce Rokytnice 5 km SZ od Přerova je vedle zámku také kostel sv. Jakuba Většího. Nachází se ve východní části obce, na nenápadném návrší vedle hlavní cesty, kde bylo v minulosti utvořeno přirozené centrum obce s rybníkem, zámkem a panským dvorem.
Kostel je vysokou jednolodní stavbou s polygonálně ustoupeným presbyteriem. Na západní průčelí navazuje ustoupená mohutná vysoká kostelní věž, završená zvonovým patrem a barokní bání s lucernou. Ke vstupu, umístěném v přízemí průčelní věže, vede od návsi kamenné schodiště.

historie

Kostel sv. Jakuba Většího byl vystavěn nejpozději v roce 1353, kdy je poprvé zmiňován. Za iniciátora stavby lze snad považovat jednoho z prvních majitelů Rokytnice, vladyku Heřmana z Rokytnice. V roce 1764 chrám vyhořel, ale byl následně obnoven a přestavěn do současné barokní podoby. Zajímavostí kostela jsou náhrobníky Václava a Půty z Ludanic, které byly při přestavbě kostela umístěny po stranách hlavního vstupu v průčelí chrámu. Od roku 1958

Přerov  (PR)
    Rokytnice