kaple Na Skotni

kaple Na Kalužích
Kaple neurčitého slohu pocházející z období před rokem 1878. Klasický tvar kombinující čtverec a půlkruh, plechová sedlová střecha. Bližší okolnosti vzniku a zasvěcení nejsou známy.
kaple Na Kalužích ve Starém Městě
Graficke pismenko Na silnici ze Starého Města do Skalice stojí uzavřená a pečlivě uzamčená kaple. Má obvyklý půlkruhový tvar navazující na obdélník. Zadní část poskytuje prostor pro presbytář, resp. obětní stůl, kde je ve výklenku vidět starý zasklený obraz, snad památka na zasvěcení. Znázorňuje svatého Josefa, jehož socha stojí i před obrazem. Zasvěcení tomuto patronovi je ale nezvyklé, protože v obci stála kaple stejného zasvěcení již před výstavbou kostela (na jeho místě) a podle mapování je starší než kostel, tj. pochází z doby před lety 1876–1878. Kapli kryje plechová sedlová střecha. Sloh je neurčitý a vlastní ji obec.