Barokní kostel z l. 1714-21 v místě původní dřevěné svatyně. Neorientovaná jednolodní stavba s pravoúhlým závěrem a vestavěnou kvadratickou věž, k bokům presbytáře přiléhají sakristie a depozitář. Obehnán ohradní zdí s kaplemi. Součástí areálu empírový kříž. Od r. 1958 nemovitou památkou ČR.
Kostel sv. Linharta ve Vysokých Žibřidovicích
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Vysoké Žibřidovice je součástí města Hanušovice. Nachází se 7 km severně od centra Hanušovic a 8 km jižně od Starého Města pod Sněžníkem. Kostel sv. Linharta leží v horní části obce ve svahu hory Větrovec.

historie

První zmínka o obci Vysoké Žibřidovice pochází z roku 1325. Již v 16. století zde byla fara. Ta však zanikla za třicetileté války. V té době zde stával původní dřevěný kostel. Současný kostel sv. Linharta byl vybudován v letech 1714 - 1721. Stavba je cennou památkou barokní architektury. Je obehnána ohradní zdí a kaplemi. Podélně orientovaná jednolodní stavba má pravoúhlý závěr a vestavěnou kvadratickou věž, k bokům presbytáře přiléhají

Šumperk  (SU)
    Vysoké Žibřidovice