Kostel reformované evangelické církve byl vystavěn v letech 1785 – 1786 v pozdně barokním stylu. Obnoven r. 1816. Roku 1864 byla přistavěna věž v pseudorománském stylu, historizujícími úpravami prošlo i průčelí. Budova kostela slouží od r. 1987 jako depozitář Regionálního muzea v Mělníku.
Evangelický kostel v Nebuželích
Pohled na kostel od severu.
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Obec Nebužely se nachází jedenáct kilometrů severovýchodně od Mělníka a 6 km jihozápadně od Mšena. Leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Okolo obce prochází silnice č. 273 Mělník - Mšeno - Doksy. Kostel Českobratrské církve evangelické stojí v severovýchodní čísti obce u křižovatky silnic, které vedou jednak do Kokořínského dolu a jednak směrem do města Mšeno.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1227. Roku 1781 toleranční patent císaře Josefa II. povolil činnost i jiným církvím než katolické. Patent povolil církvím také vybudování vlastních modliteben. Výstavba byla ovšem zatím omezena nařízením, že sbory nesmějí vznikat ve městech a nesmějí mít věž. Nový evangelický kostel v Nebuželích byl vystavěn v letech 1785 – 1786 v pozdně barokním stylu. Kostel byl obnoven roku 1816. Roku 1864 prodělal

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 2. (K – O), E. Poche a kol., Academia Praha 1982, doplněno redakcí podle http://svk7.svkkl.cz, 27.10. 2013

popis

Evangelický kostel z 18. století, původně toleranční sbor reformované, nebo také helvetské náboženské obce. Původní vnitřní zařízení bylo velice prosté, bohužel se nedochovalo. Při stavbě věže v pseudorománském stylu v roce 1864 byly pořízeny i zvony. V interiéru zdejšího kostela jsou dodnes dvě kostelní kruchty, které jsou ozdobeny biblickými citáty. Na jednu z nich byly později osazeny varhany. Hlavní vstup do kostela je veden podvěžím. Budova

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 2. (K – O), E. Poche a kol., Academia Praha 1982, http://svk7.svkkl.cz, 27.10. 2013