kostel sv. Maolcethaira

Kilmalkedar, Cill Mhaoilchéadair
Zříceniny románského kostela v hrabství Kerry. Postaven v polovině 12. stol. Používán do 1. pol. 16. stol. Jednoduchá stavba s obdélnou lodí a mírně odsazeným dodatečně zvětšovaným presbytářem. Uvnitř se nachází tzv. Abecední kámen. Před kostelem stojí Ogham, Sluneční hodiny a kamenný kříž.
Kilmalkedar
Pohled na kostel od západu. Vrchol štítu je zakončen velrybí ocasní ploutví.
Graficke pismenko Zříceniny tohoto románského kostela se nachází 5 km severozápadně od města Dingle v hrabství Kerry, v odlehlém místě u silnice R559. Leží na trase poutní cesty na nedalekou horu Brandon (952 m.n.m).
Pavel Semple , 26.10. 2013

historie

Za církevní počátek tohoto místa je považováno působení sv. Maolcethaira, který zemřel roku 636. Cill znamená v irštině kostel. Kilmalkedar je pak Maolcethairův (Malkedarův) kostel. Současný jednolodní kostel byl postaven v polovině 12 stol. Původně malý presbytář byl někdy kolem roku 1200 zbourán a nahrazen presbytářem větším. Kostel byl používán asi až do 1 pol.16 stol. V té době byl nejspíše ponechán svému osudu po potlačení

Pavel Semple, zdroj: ('Guide to National and Historic Monuments of Ireland', Peter Harbison, Gill & Macmillan Ltd, 1992)., 26.10. 2013

popis

Presbytář měl kamennou střechu podobně jako kostel sv. Kevina v Glendaloughu (hrabství Wicklow). Slepé arkády v lodi kostela poukazují na vliv architektury Kormakovy kaple v Cashelu (hrabství Tipprerary). V západním průčelí je půlkruhový románský portál. Jeho strany se směrem nahoru zužují. Toto je prvek typický pro starší románskou architekturu v Irsku. Jeho počátek však spadá do architektury megalitické. Vrchol západního štítu kostela zdobí

Irsko