Evangelický kostel postavil v l. 1869 - 1874 v novogotickém stylu pro německou evangelickou církev Ing. W. Knapek. R. 1887 přistavěna sakristie. R. 1908 přistavěna velká věž a upraven interiér (arch. G. Berger). R. 1945 převzat Československou církví evangelickou. Rekonstrukce v l. 1995 - 1999.
© Ivo Rozehnal, 09/2014
Graficke pismenko Evangelický kostel sv. Barbory v Šumperku se nachází v Jiráskových sadech, v rohu náměstí Svobody. Stojí asi 800 m východním směrem od centra města, náměstí Míru, a asi 600 m severním směrem od nádraží.

historie

Evangelický kostel sv. Barbory vybudovala německá evangelická církev augsburského vyznání. Základní kámen ke kostelu byl položen r. 1869. Ke slavnostnímu otevření kostela došlo v roce 1874. Roku 1887 byla ke kostelu přistavěna sakristie. Projektantem jednolodní novogotické stavby s malou věžičkou byl Ing. Wenzl Knapek, stavbu provedl známý šumperský stavitel Josef Bayer. Počátkem 20. stol. proběhly stavební úpravy kostela. Malá věžička byla

Pavel Vítek – zdroj: www.sumperk.cz/dr-cs/450-evangelicky-kostel.html, a informační tabule na kostele, 24.10. 2013