Moje místa 0
Kostel ČCE byl postaven v l. 1923-1933. Ukázka moderní sakrální architektury ve stylu purismu. Hlavní bohoslužebný prostor se nachází v 1. poschodí, součástí kostela je také byt faráře a hvězdárna. Od r. 2003 patří kostel mezi chráněné památky ČR. R. 2011 bylo v suterénu otevřeno regionální muzeum.
Kostel Českobratrské církve evangelické v Hrabové
Pohled od jihozápadu, od silnice.
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko Obec Hrabová leží v bývalém okrese Šumperk, 8 km jihovýchodně od Zábřehu a 10 km severně od Mohelnice. Kostel Českobratrské církve evangelické se nachází u silnice č. 315 na kraji obce, po pravé straně při jízdě do obce Leština.

Regionální muzeum v kostele:
    R. 2011 bylo v suterénu kostela otevřeno regionální muzeum, které provozuje obec. Obec má suterén pronajat na 10 let. V muzeu je v jedné části stálá expozice o historii a těžbě vápence na Vitošově i z historie Hrabové a okolních obcí. Expozice využívá dokumenty a předměty ze dvou výstav o historii, které se v obci konaly v posledních dvou letech. V druhé části muzea se expozice mění (např. ruční práce a výrobky občanů Hrabové). Muzeum je

historie

První písemná zpráva o obci Hrabová pochází z roku 1334. Roku 1923 vznikl v Hrabové sbor Českobratrské církve evangelické a téhož roku byl založen zdejší evangelický kostel. Za devět let byl vybudován ve stylu purismu podle návrhu architekta Oldřicha Lisky. Slavnostní bohoslužby k jeho otevření se konaly 15. října 1933. Stavba je ojedinělou ukázkou moderní monumentální sakrální architektury z první poloviny dvacátých let 20. století. O stavbu

popis

Kostel Českobratrské církve evangelické v Hrabové je chrámová stavba, postavená převážně skeletovou metodou. Je rozdělená do tří částí, řazených za sebou. V přízemí chrámové budovy se nachází menší sál s příslušenstvím, kancelář a byt faráře. Hlavní bohoslužebný prostor se nachází v 1. poschodí. K němu vede monumentální vnější schodiště. Tato střední část je ukončena věží s kupolí krytou měděným plechem, která původně sloužila jako observatoř.