kaple sv. Vojtěcha

kaple „Šlépěje" sv. Vojtěcha
Jednoduchá, na západ orientovaná barokní kaple na čtvercovém půdorysu, kterou nechal roku 1682 vystavět zelenohorský hejtman Daniel František Táborský z Hirschenfeldu. Stalo se tak na místě, kde byl 4. června 1682 objeven kámen, ve kterém podle pověsti otiskl při svém kázání stopu sv. Vojtěch.
© Milan Caha 07/2013
Graficke pismenko Jednoduchou, na západ orientovanou barokní kapli čtvercového půdorysu nechal roku 1682 vystavět zelenohorský hejtman Daniel František Táborský z Hirschenfeldu. Stalo se tak na místě, kde byl 4. června 1682 objeven kámen, do kterého podle pověsti otiskl při svém kázání svou stopu sv. Vojtěch. Výstavba kaple spadá do období, kdy byl v okolí Nepomuku kult sv. Vojtěcha velmi živý a kdy zde vzniklo několik dalších památek, zasvěcených tomuto českému patronu. Kámen s nezřetelným obrysem lidské šlépěje je dodnes zasazen v podlaze kaple. V kapli stávala barokní dřevěná socha světce v téměř životní velikosti, v roce 1990 však byla odcizena. Později byla ...