Jediná zmínka o hradu je z r. 1365, bez uvedení jména, v té době už mohl být pustý. Archeologický materiál lze rámcově zařadit do druhé poloviny 13. století a první poloviny 14. století. Dochována amorfní část hradby, valy a příkopy.
Graficke pismenko Nepatrné zbytky žďárecké tvrze, nazývané dnes Hrádek, leží na pravém břehu Libochovky nad obcí Žďárcem. Tvrz měla podobu nepravidelného čtyřúhelníka a stála na ostrožně obtékané ze tří stran říčkou. Čtvrtá strana, kde opevnění souviselo s horskou planinou, byla přehrazena hlubokým a širokým pří kopem, který se zachoval podnes; na několika místech je dosud patrná vysoká kamenná hradba. O tvrzi nejsou žádné písemné doklady. Její existence se klade s největší pravděpodobností do 14. století a zánik do období husitských válek.

nepatrné zbytky zdí
     Brno-venkov  (BO)