Gotický kostel ze 14. stol. barokně přestavěný v l. 1787-95 (věž hotova r. 1808). V l. 1895-6 nové oltáře, r. 1909 rekonstrukce věže, další úpravy v l. 1970-75, generální rekonstrukce v l. 2008-12. Jednolodní stavba s hranolovou věží v průčelí má odsazený závěr a sakristii, pův. kaple sv. Antonína
Kostel svatého Mikuláše v Porubě

Historie kostela

Graficke pismenko Původně gotický kostel postavil ve 14. století Adam z Kornic. V roce 1709 přibyla kaple sv. Antonína (dnes sakristie). V roce 1787 - 1795 začala barokní rekonstrukce zchátralého kostela (věž dokončili až roku 1808). V roce 1895 byly pořízeny nové boční oltáře Panny Marie Lurdské a sv. Antonína z Padovy, v roce 1896 oltář se svatým Mikulášem a sv. Cyrilem a Metodějem. V roce 1909 znovu proběhla rekonstrukce věže (umístění hodin) a roku 1914 fasády. V letech 1970 - 1975 vznikla sakristie na severní straně kostela. Roku 1981 byly postaveny nové varhany. V letech 2008 - 2010 probíhaly drobnější úpravy interiéru. Roku 2010 byla ...
MaM Kovářovi, farnost Poruba-Vřesina, 18.10. 2013

popis

Původně gotický kostel má dnes barokní podobu, jde o jednolodní orientovanou stavbu o rozměrech 35 x 11 m, s hranolovou věží vysokou před západním průčelím, odsazeným presbytářem a sakristií (původní kaple sv. Antonína). Loď je zaklenuta plackovými klenbami oddělenými páy, které přecházejí do plastických pilířů s pilastry, presbytář je zaklenut konchou. Vpravo od presbytáře stojí socha sv. Mikuláše a vlevo sv. Antonína. Dále sochy Božského