Moje místa 0
Moderní kostel v sídlištní zástavbě. Má tvar elipsy a vedlejší věže (zvonice). Z českých tvůrců se na něm podíleli architekt Marek Štěpán a malíř Jakub Špaňhel. Interiér je dřevěný a vápencový. Výstavba z let 2004-2007.
Kostel svatého Ducha
Graficke pismenko Během 50. a 60. let 20. stol., kdy počet obyvatel Ostravy stoupal, přestaly stačit prostory kostela v Ostravě-Zábřehu (určené pro 120 lidí) počtu věřících. V roce 1968 se v době politického uvolnění našla odvaha i odhodlání postavit nový kostel. Základní kámen byl vysvěcen roku 1969, ale začátek normalizace další výstavbě na rozsáhlém sídlišti v Ostravě-Výškovicích zabránil. O dostavbě, v podstatě realizaci celé stavby, se tak začalo uvažovat po roce 1989. Protože obecně zůstává na Moravě počet věřících vysoký, farnost přijala návrh brněnského architekta Marka Štěpána (podílel se i na rekonstrukcích sakrálních staveb jinde v Ostravě) na ...
MaM Kovářovi, farnost Ostrava-Zábřeh, 18.10. 2013

popis

Vnitřek kostela od okolí chrání několik vrstev. Vlastní tělo kostela (bez věže) je od okolí odděleno příkopem. Do kostela se vchází po mostcích. Uvnitř kostela jsou všichni na jedné shodné základně: dlažba v lodi i presbytáři a vlastně i všech přilehlých prostorech je stejná. Barevnost dlažby je inspirována za tepla válcovaným ocelovým plechem, který je typickým produktem zdejších železáren a válcoven. Její spárořez je však různorodý. Z této

farnost Ostrava-Zábřeh, Vítězslav Řehulka, upr. MaM Kovářovi, 18.10. 2013
    Základní kámen kostela v roce 1969 posvětil ThDr. Vasil Hopko, slovenský řeckokatolický kněz v roce 1950 uvězněný za údajnou spolupráci s banderovci, kterou navzdory mučení během výslechu před hlavním líčením popřel, neboť ve skutečnosti bránil spojení řeckokatolické církve s pravoslavnou. Odsoudili jej k trestu odnětí svobody na 15 let a v táborech přišel o zdraví. Proto v roce 1964 trest komunistické soudy zmírnily na internaci v klášteře

MaM Kovářovi, řeckokatolické arcibiskupství Prešov, 18.10. 2013