Kostel Českobratrské církve evangelické ve funkcionalistickém stylu byl postaven v l. 1935 - 1936 podle návrhu arch. Františka Švihálka. Objekt se skládá ze tří odlišných částí: obdélné budovy chrámu, hranol. věže a půlkruhového kolumbária. U kostela je bronzová busta J. A. Komenského.
Kostel Českobratrské církve evangelické ve Mšeně.
Hlavní vstup do kostela a kostelní věž.
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Mšeno leží na křižovatce silnic Mladá Boleslav – Dubá a Mělník – Doksy, asi 15 km severovýchodně od Mělníka. Město leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Historické jádro Mšena bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Evangelický kostel stojí v Boleslavské ulici, asi 200 m od hlavního náměstí, Náměstí Míru, směrem východním, na Mladou Boleslav.

historie

Po vydání tolerančního patentu r. 1781 se evangelíci pokusili o obnovení své církve i ve Mšeně. V roce 1869 byla zřízena kazatelská stanice v Kostelní ulici čp. 37, v roce 1870 však byla zrušena. Obnovena byla až 8. 9. 1905, bohoslužby se konaly ve dvoraně radnice. Roku 1905 byl založen stavební fond na výstavbu nového kostela a v říjnu 1922 byla zakoupena budova s rozlehlou zahradou. Na tomto pozemku byly v l. 1935-1936 postaveny ve