Hájek, Svatá voda v Lískovci
Dřevěná poutní kaple byla postavena u pramene s údajně zázračně léčivou vodou. Nejprve zde byl r. 1786 vztyčen dřevěný kříž, r. 1834 nechal farář Josef Karel Schipp postavit dřevěnou kapli Povýšení sv. Kříže. R. 1850 byla vybudovaná zděná studna. Kaple prošla v l. 1952-53 a 2006-07 rekonstrukcí.
Kaple sv. Kříže v Hájku
Graficke pismenko Turistická známka je k dostání v Beskydském informačním centru ve Frýdku i v Místku. Místní si k pramenu stále chodí pro vodu, kvalita vody je pravidelně kontrolována.

historie

O léčivých, až zázračně léčivých účincích vody z pramene v Hájku u Frýdku se vypráví mnoho generací. Pramen v arcivévodském (Habsburském) lesíku se stal oblíbeným cílem poutníků, směřujících k chrámu Navštívení Panny Marie ve Frýdku. V roce 1786 u něj místní postavili kříž a následně přístřešek. Jakkoliv docházelo v té době k omezování poutí, význam Frýdku i nedalekého Hájku stoupal. V roce 1834 vznikla dřevěná kaple, v roce 1840 studna kolem

Martin Kovář, 14.10. 2013
    Roku 1786 vztyčil lesník Michal Hirschheimer u pramene v arcivévodském lese Hájek dřevěný kříž. Místo se stalo oblíbeným poutním zastavením na poutní cestě do Frýdku. Vodě z pramene se připisovaly zázračné účinky a stala se častým dárkem z poutě do Frýdku. Roku 1834 farář Josef Karel Schipp zajistil postavení dřevěné kaple Povýšení sv. Kříže. Roku 1850 farář Pavel Prutek nechal postavit kamennou studnu s okrasnou mříží (opravy pramene). Roku

Martin Kovář (doplněno redakcí podle http://www.farnostfrydek.cz), 14.10. 2013

61-62 Ostravsko