Vyprázdněná kaple z roku 1872. Název je zajímavý svou souvislostí s přezdívkou Frýdku "slezské Lurdy". Jiná kaple nebo kostel takovéhoto zasvěcení ve městě nejsou.
Lurdská kaple na Bruzovské ulici
Graficke pismenko O kapli na Bruzovské ulici ve Frýdku směrem na Sedliště se mnoho neví. Vznikla v roce 1872 a zasvětili ji Panně Marii Lurdské. Jestliže od počátku souvisela se zjeveními v Lurdech, byla by jednou z nejstarších, které se vztahují k událostem ve Francii v roce 1858 v celém Slezsku a i v Česku (např. stejně zasvěcená v Přáslavicích pochází z roku 1867). Ve Francii ta úplně první vznikla totiž až roku 1871 a vysvěcena byla roku 1876. I kaple na Bruzovské tak zřejmě byla původně kaplí Neposkvrněného početí, s níž uctívání souviselo. Pozdější název je důležitý i v souvislosti s přezdívkou Frýdku "slezské ...
Martin Kovář, Jitka Kališová, 7.10. 2013

61-62 Ostravsko