Dřevěný kříž byl vztyčen na památku strážmistra Josefa Macourka, který byl zabit na tomto místě dne 22.9.1918 při zatýkání vojenského zběha L. Pauzra. Pachatel byl zatčen později v souvislosti s jinou trestnou činností. Kříž byl vztyčen 13.9.2013 členy KVH Četnická stanice Bílovice nad Svitavou.
Kříž stržm. Josefa Macourka
Graficke pismenko Dne 22. září 1918 byl na cestě spojující Komín a Bystrc zavražděn při zatýkání zběha strážmistr ze žabovřeské četnické stanice Josef Macourek. Strážmistr vyzval dva muže, které potkal, aby se legitimovali - v jednom poznal hledaného vojenského zběha Leopolda Pauzra. Ten vytrhl bodák a strážmistra na místě zabil (na jeho těle bylo nalezeno 27 bodných ran). Spolu s druhým mužem pak mrtvého četníka hodili do řeky. Vrah L. Pauzr byl dopaden po měsíci na základě vyšetřování vloupání do jundrovského domu, na kterém se také podílel. U příležitosti 95. výročí smrti strážmistra vztyčili členové KVH Četnická stanice Bílovice nad Svitavou o.s. (klubu vojenské historie) na ...
Josef Šlesinger (doplněno redakcí), 7.10. 2013