socha sv. Jana Nepomuckého

zámecký areál Ropice
Druhotně kolorovaná barokní socha sv. Jana Nepomuckého s obvyklými atributy z 50. let 18. století, patrně z dílny Antona Stanettiho z Těšína. stojí na nevysokém podstavci, původně byl v jejím okolí podzámecký rybník, vysušený poč. 20. století. Cenná součást původního rozsáhlého zámeckého areálu.
celkový pohled na sochu od cesty k zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2013
Graficke pismenko Vrcholně barokní socha sv. Jana Nepomuckého na nevysokém podstavci při cestě k zámeckému areálu v Ropici. Původně stála na břehu podzámeckého rybníka, který byl na počátku 20. století vysušen a dnes je na jeho místě menší bytovka. Socha vznikla patrně v 50. letech 18. století v dílně Antona Stanetti z Těšína. Socha tvořila cennou součást kdysi rozlehlého zámeckého areálu.

historie

Kamenná socha sv. Jana Nepomuckého na nevysokém zděném omítaném podstavci s rozšířenou patkou. Od bohatě profilované korunní římsy podstavce je vlastní socha oddělena menší stanovou stříškou z klasických tašek bobrovek. Teprve na ní je posazena cca 1,00 - 1,30 m vysoká socha světce. Vrcholné barokní dílo patrně regionálního kamenosochaře. Odhadovat můžeme, že autorem sochy byl Anton Stanetti z Těšína, který je autorem i nedalekých soch sv. Anny

socha, monument
     Frýdek-Místek  (FM)