kaple sv. Jana Nepomuckého

Panské Nové Dvory
Drobná kaple s neogotickými prvky byla postavena roku 1899. Hlavní sakrální budova obce Panské Nové Dvory, dnes části města Frýdek-Místek. Chráněnou kulturní památkou ČR od r. 1993.
Kaple svatého Jana Nepomuckého na Panských Nových Dvorech
Kulturní památka kaple svatého Jana Nepomuckého na Panských Nových Dvorech ve Frýdku
Graficke pismenko Jedna z celé řady kaplí z přelomu 19. a 20. století (tato z roku 1899) zasvěcená tehdy oblíbenému svatému Janovi Nepomuckému. Ze stejného roku pochází kaple v Lysůvkách. Kaple v Panských Nových Dvorech má vlastní zvonici a uvnitř sochu sv. Jana Nepomuckého se dvěma menšími sochami Ježíše Krista a Panny Marie. Kaple je využívána farností Frýdek k nepravidelným mším.
Martin Kovář, 28.9. 2013

historie

Drobná sakrální stavba byla vystavěná v roce 1899 obyvateli Panských Nových Dvorů, dnes místní části Frýdku - Místku. Původně samostatná obec, poddansky povinná k nedalekému městu Frýdku, byla vysazena rodem Pražmů z Bílkova v 60. letech 17. století na rovinatých loukách a mírných svazích nad řekou Morávkou směrem k Frýdeckému lesu, aby zde usazené obyvatelstvo lépe zúrodňovalo zdejší bahnitý terén. Od nedaleké starší osady Nové Dvory byla

61-62 Ostravsko

Frýdek-Místek  (FM)