První zmínka o hradu pochází z 16. července 1343. Koncem 14. stol. jej koupil markrabě Wilhelm I. z Míšně. V r. 1554 ho poničilo české vojsko. Od r. 1603 začal hrad upadat. V r. 1725 vyhořel a již nebyl opraven. Poté sloužil jako kamenolom. V r. 1950 proběhla rozsáhlá rekonstrukce.
Graficke pismenko Hrad Thierstein se nachází na skalním ostrohu ve výšce 615 metrů nad mořem v centru stejnojmenné obce nedaleko česko-německé hranice v Bavorsku v okrese Wunsiedel im Fichtelgebirge. Zřícenina Thiersteinu bývá častým turistickým cílem. Hrad původně zabíral celý protáhlý ostroh. Dodnes se zachovalo pouze jádro s věží. Zbytek areálu pohltila zástavba ulice Burgstraße. Hrad je zpřístupněn veřejnosti a jeho věž slouží jako vyhlídka, z níž je možné vidět velkou část Smrčin a zahlédnout lze i město Cheb.
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org , https://www.google.cz/maps a další, 6.11. 2015

historie

Zřícenina hradu, který vystavěli kolem roku 1340 Nothaftové. V letech 1553-54 značně poškozen v průběhu tzv. markraběcí války, za třicetileté války opuštěn. Dochován bergfrit (dnes rozhledna a muzeum), obvodová hradba a zbytky paláce.
    Jan Boukal, 26.9. 2013
    Kdy byl hrad založen není známo. Obec Thierstein je poprvé zmiňována 20. března 1340 (někdy je uváděno, že v tomto roce vznikl i hrad). První zmínka o hradě pochází z 16. července 1343, kdy jej císař Ludvík Bavorský dal jako léno Albrechtu Nothaftovi. Koncem 14. století Nothaftové prodali Thierstein s několika okolními vesnicemi markraběti Wilhelmu I. z Míšně. V roce 1415 jej získal purkrabí z Norimberka. V době markrabské války roku 1554 hrad