Městské muzeum
Radnice ve Mšeně postavena roku 1842, roku 1864 přestavěná novogoticky a celkově zvýšená. Budova radnice je sídlem městského úřadu, turistického informačního centra a městského muzea s expozicemi měšťanského života a místních rodáků cestovatele a mořeplavce A. Heřmana a archeologa J. L. Píče.
Radnice v Mšenu
Pohled od severu
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Mšeno leží na křižovatce silnic Mladá Boleslav – Dubá a Mělník – Doksy, asi 15 km severovýchodně od Mělníka. Město leží na železniční trati 076 Mladá Boleslav - Mšeno - Mělník. Radnice byla prohlášena roku 2006 ministerstvem kultury chráněnou kulturní památkou. Historické jádro Mšena bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou. Radnice se nachází na náměstí Míru v jihovýchodní frontě domů.

Městské muzeum - expozice:
    Městské muzeum na mšenské radnici je pobočkou Regionálního muzea v Mělníku. Muzejní expozice je umístěna ve dvou místnostech II. patra. Expozice je věnována převážně mšenským cechům, jsou zde vystaveny starobylé cechovní štíty zdejších truhlářů, zámečníků a ševců. Dále jsou zde cechovní truhlice, cechovní ferule, rychtářská práva, trojrozměrné vývěsní štíty – kovářský a zámečnický. Části expozice, věnované cechům, dominuje zařízená obuvnická

historie

První písemná zmínka o Mšeně pochází z roku 1306. Již v roce 1367 bylo Mšeno ustanoveno městem. V roce 1991 byl status města Mšenu navrácen. Roku 1842 byla na náměstí postavena nová radnice. Přestavěná a zvýšená v neogotickém stylu roku 1864. Dnes se zde nachází Městský úřad, malé muzeum a informační centrum.
    Dnes již není jisté, kde stávala stará mšenská radnice. V písemných pramenech se prvně zmiňuje roku 1670, kdy byla poškozena požárem. Není známo datum výstavby této radnice, jak vypadala ani přesná doba, kdy zanikla. Patrně ale ještě sloužila dlouho po požáru, vzhledem k tomu, že nová radnice byla postavena až roku 1842. Roku 1864 byla radnice zvýšena o 2. patro a byla upravena v novogotickém stylu. Její součástí se stal i divadelní sál.

E.H. podle - Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010, 21.9. 2013