Židovský hřbitov byl založen r. 1723 rozšířením staršího pohřebiště, uváděného r. 1668. Zachovalo se zde cca 170 kamenných stél z období 1755 - 1937 patřících židovským rodinám ze širokého okolí. Cenné barokní a klasicistní náhrobky. Novodobé náhrobky většinou rozkradeny (78 prázdných podstavců).
Hřbitov je situován cca 1 km od obce Slatina, na místě zvaném Hradce.

historie

Zchátralý a volně přístupný židovský hřbitov o rozloze cca 1 061 m2 se nachází v lesním porostu severně od obce Slatina. Dochovalo se na něm cca 170 stél patřících židovským rodinám ze širokého okolí. Většina náhrobků je z hrubě opracované žuly a pískovce, nápisy jsou hebrejské, české a německé, cenné barokní a klasicistní náhrobky. Židovské osídlení ve Slatině je doloženo od poloviny 17. století, hřbitov vznikl v roce 1723 rozšířením staršího

Milan Caha - Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004 (doplněno redakcí), 16.9. 2013