Pseudorománský kostel byl postaven v letech 1852-3 snad v místě starší sakrální stavby (ves připomínána už roku 1275). Jednolodní stavba s polygonálním závěrem, sakristií na jižní straně a hranolovou věží s jehlancovou střechou v západním průčelí. Od r. 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.
© Prudký Martin, 09/2013
Graficke pismenko Ves Vrbice je poprvé připomínána roku 1275 a velká čtverhranná náves dokládá slovanskou středověkou kolonizaci. Po třicetileté válce zde z jedenácti statků bylo pět pustých. Další ranou pro ves byl odsun německých obyvatel po II. světové válce a následné dosídlení problematickými obyvateli z východu Československa, kteří ji zdevastovali. Kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven v letech 1852 - 1853 v pseudorománském slohu. Stojí na mírném návrší a na severovýchodní straně je chráněn rybníkem. Jeho poloha by mohla napovídat, že stojí na místě podstatně staršího svatostánku, jenž byl součástí středověkého panského sídla. Dnes chátrá a je bez mobiliáře.
Od r. 1958 chráněnou kulturní památkou ČR.
Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech 4. - Emanuel Poche a kolektiv, Academia 1982, 15.9. 2013

popis

Jednolodní pseudorománská stavba s polygonálním závěrem, na jižní straně s přistavěnou sakristií. V západním průčelí hranolová patrová věž s jehlancovou střechou. Kostel se pomalu rozpadá, bez vnitřního vybavení (pův. zařízení z období po r. 1861).
    E.H. podle Umělecké památky Čech 4., E. Poche a kol., Academia r. 1982; Historické památky Rakovnicka, Tomáš Bednařík, Raport Rakovník r. 1997, 23.9. 2013