katedrála Notre-Dame

Paris (Paříž)
Katedrála Notre-Dame v Paříži neboli katedrála Panny Marie, zastarale Chrám Matky Boží, je gotická římskokatolická katedrála stojící na východní polovině ostrova Île de la Cité na řece Seině v Paříži. Katedrála byla silně poničena požárem v dubnu 2019.
Graficke pismenko Notre-Dame je pojmenování, které dostávají pouze významné katedrály zasvěcené Panně Marii. Notre-Dame není pouze katedrála v Paříži. Toto zasvěcení mají všechny významné katedrály po celé Francii a liší se místem, kde se nacházejí, což tvoří právě jejich jedinečnost. Katedrála Notre-Dame v Paříži neboli katedrála Panny Marie, zastarale Chrám Matky Boží, je gotická římskokatolická katedrála stojící na východní polovině ostrova Île de la Cité na řece Seině v Paříži. Je to domovská katedrála pařížské římskokatolické arcidiecéze a je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Její stavba byla zahájena v roce 1163 ...

historie

Přestože katedrála zažila krušnou minulost a řadí se mezi nejstarší katedrály na území Francie, její současný vzhled pochází až z 19. století. Katedrála byla postavena na místě, kde dříve stály starší kostely. Katedrálu nechal postavit biskup ze Sully roku 1159. Základní kámen byl položen v roce 1163 a stavba byla dokončena v polovině 14. století. Katedrála je pozůstatkem galořímského chrámu zasvěceného Jupiterovi, kostela ze 4. století a

popis

Katedrála při vchodu ohromí návštěvníky svou velikostí (130 m délky, 50 m šířky, 35 m výšky) a je schopna pojmout až 9000 osob.