Kostnice byla objevena v r. 2001, je asi 2m pod vozovkou Jakubského náměstí. Pohřební komplex s ostatky více než 50 tisíc lidí ji řadí mezi jednu z největších v Evropě. Jsou zde oběti středověkých morových a cholerových ran, válečných událostí z doby třicetileté války. Zpřístupněna 22.6.2012.
Kostnice u kostela sv. Jakuba

Kostnice u kostela sv. Jakuba v Brně

Graficke pismenko Kostnice se nachází asi 2 metry pod frekventovanou vozovkou Jakubského náměstí. Byla objevena v roce 2001 při průzkumu předcházejícímu stavební úpravy. Jedná se o rozsáhlý pohřební komplex s ostatky více než 50 tisíc lidí, což řadí tuto kostnici mezi jednu z největších v Evropě. Z dosud uvedených antropologických průzkumů vyplývá, že jsou zde pochovány oběti středověkých morových a cholerových ran, válečných událostí z doby třicetileté války a švédského obléhání. Kostnice byla veřejnosti zpřístupněna dne 22. června 2012.
Pavel Valenta, ticbrno.cz , 9.9. 2013