Kostel sv. Jana Křtitele v Horním Domašově je klasicistní stavba z let 1797–1798, postavená podle návrhu Johanna Grögera, v něm obraz Stětí sv. Barbory od Felixe Ivo Leichera.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Domašov je vesnice, která tvoří středovou část obce Bělá pod Pradědem. Leží především po stranách řeky Bělé; na severu navazuje na osadu Adolfovice, na jihu – směrem k Pradědu – pokračuje osada Bělá.
20.5. 2017

historie

Kostel sv. Jana Křtitele v Horním Domašově je jednolodní, pozdně barokní kostel s prvky klasicismu. Byl vystavěn v letech 1797-1798, hudební kruchta je z 2. poloviny 19. století. Kostel je dílem stavitele Jana Grögera z Bukovic, stavbu vedl zednický mistr Josef Franke ze Supíkovic. Dne 15.9.1798 byl vysvěcen biskupským komisařem Johannem Rothem von Freiwaldau. Kostel byl zasvěcen sv. Janu Křtiteli. Obec Domašov byla jediná na Jesenicku, která