Skromné pozůstatky středověkého strážního hrádku. Objekt není zmiňován v písemných pramenech, na základě archeol. výzkumu doložena existence kolem r. 1300. Čelní šíjový příkop na jižní straně přechází s náznakem venkovního valu na podélný útvar na způsob parkánu tvořící východní boční stranu místa.
Mladkovský hrádek - pohled na jádro z čelní stěny
Graficke pismenko Skromné pozůstatky středověkého hrádku či strážnice, písemnými prameny není tato lokalita doložena. Objekt neměl zcela jistě rezidenční účel, tvořil součást obranné pomezní soustavy. Povrchovým sběrem byl získán ojedinělý zlomek keramiky datovaný do doby kolem roku 1300.
Lokalita se nachází 4 km severozápadně od Jilemnice na skalnatém ostrohu nad tokem řeky Jizery, na hraně bočního údolí Roudnického potoka, tvořícím jihozápadní výběžek hory Vartiště (563 m n. m.) Hluboko pod srázem probíhá pojizerská silnice. Ostroh je tvořen menšími skalními útvary a jediným pozůstatkem je čelní šíjový příkop na jižní straně. Tento přechází s náznakem venkovního valu na severovýchodě na podélný útvar na způsob parkánu, tvořící východní boční stranu lokality.
Z. Fišera - L. Jan Prostředník: Zpravodaj Krajského muzea Východních Čech, ročník 25, 1999, s. 49-50; Zdeněk Fišera: Poniklá a její šlechtické sídlo. In: Almanach Klubu přátel historie v Jilemnici Transsaltum IV/2012, s. 30-33, 21.1. 2014