Litoměřický koncentrační tábor byl zřízen jako zdroj pracovní síly pro sousední nacistickou podzemní továrnu Richard v bývalých dělostřeleckých kasárnách Čsl. armády v květnu r. 1944. Táborem prošlo asi 14 000 vězňů. Přeživší byli propuštěni na svobodu 5. 5. 1945. Po válce zde byly sklady ČSLA.
V těchto budovách byly postaveny několikapatrové palandy pro ubytování vězňů.
Graficke pismenko Koncentrační tábor Litoměřice byl pobočkou KT Flossenbürg (tábora, který převzal největší počet vězňů koncentračního tábora Gross-Rosen). Stavba blízké tajné podzemní továrny Richard vyžadovala velké množství pracovní síly - jejím zdrojem měl být litoměřický koncentrační tábor. Koncentrační tábor byl zřízen v bývalých dělostřeleckých kasárnách Československé armády. Kasárna stála v těsném sousedství podzemní továrny. V budovách někdejších kasáren byli ubytováni vojáci (vedení tábora, strážní) a případně zahraniční dělníci. Vězni byli ubytováni ve velkých budovách stojících kolem, které původně sloužily jako jízdárny, stáje, sklady a seníky. V budovách byly ...
František Kinař, E.H. (http://richard-1.com/koncentracni-tabor-litomerice/vznik-koncentracniho-tabora-litomerice.html; http://cs.wikipedia.org), Informační centrum Litoměřice, 1.9. 2013

Litoměřice  (LT)
    Litoměřice