Městské opevnění ve Vysokém Mýtě převážně ze 14. století se zachovalo v poměrně dlouhých úsecích na dvou stranách města. Zachovány zůstaly i dvě hradební věže. Kolem hradeb se nacházejí parky. V jedné z hradebních zdí jsou vsazeny pamětní desky.
Část hradeb ve Vysokém Mýtě
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Městské opevnění ve Vysokém Mýtě najdete bez problému, stačí navštívit tři z místních parků - Jungmannovy sady, Masarykovy sady a někdejší Botanickou zahradu. Městské opevnění zde patří mezi nejlépe dochované na území České republiky, i když není tak známé jako třeba v sesterském městě Poličce. Dodnes dotvářejí hradební věže společně s věžemi městských bran, vysokými věžemi kostela a dalšími charakteristickou siluetu tohoto východočeského města. V hradební zdi v Jungmannových sadech jsou vsazeny pamětní desky připomínající důležité historické události města.
Vojtěch Barcal, 17.11. 2013

historie

Městské opevnění bylo budováno již od založení města Přemyslem Otakarem II. v roce 1262. Bylo to mohutné opevnění, jehož hlavní zdi byly vysoké 20 loktů a široké 2 lokty. Opevnění se skládalo ze dvou pásů hradeb. Hradby byly posíleny pětadvaceti věžemi a baštami. Byly v nich proraženy tři brány. Před každou z nich se nacházel barbakán. V období novověku se hradby začaly postupně bourat, protože ztrácely na významu. Dodnes se z hlavní hradby,