Secesně upravená barokní kaple Navštívení Panny Marie byla postavena v 18. století. Kaple se šestibokou zvoničkou na střeše je čtvercového půdorysu se zaoblenými rohy, s fasádou zdobenou lizénami. Mobiliář barokní
Obec Želechovice je místní částí obce Čížkovice, od které je vzdálená cca 1 km.
František Kinař, 30.8. 2013

historie

Kaple Navštívení Panny Marie byla postavená v 18. století v barokním stylu. Později byla secesně upravená. V kapličce, která je spravována ex currendo z Čížkovic, se neslouží pravidelně bohoslužby.
    E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982; http://cs.wikipedia.org, 16.12. 2013

popis

Kaple čtvercového půdorysu se zaoblenými rohy, zdobenými lizénami, s prostým, segmentově zakončeným vstupem. Uprostřed střechy je šestiboká zvonička. Vnitřek kaple je plochostropý, z mobiliáře se zmiňuje obraz sv. Jana Nepomuckého v barokním rámu s páskovou ornamentikou z 1. pol. 18. stol. (UPČ).
    E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982, 16.12. 2013