Barokní kaple byla postavena nad léčivým pramenem, s údajně zázračně léčivou mocí (objeven r. 1710). Kaple se brzy stala oblíbeným poutním místem. Pův. dřevěná kaple byla r. 1768 nahrazena kaplí zděnou. Její současná podoba pochází z r. 1854. V kapli je novodobá kopie obrazu tzv. Klatovské Madony.
Vesnice Teplá je místní částí města Třebenice. Leží něco přes 2 km na severozápad od Třebenic, v údolí potoka Modly.
František Kinař, 30.8. 2013

historie

Barokní kaple Navštívení Panny Marie byla postavena nad železitým pramenem (objeven roku 1710), jehož léčivé účinky byly považovány za zázračné. Teplá se brzy stala oblíbeným poutním místem. Původně byla kaple dřevěná, roku 1768 byla stržena a nahrazena kaplí zděnou. Pramen byl využíván k léčebným koupelím do r. 1850. Současná podoba kaple pochází z roku 1854. V kapli býval obraz Klatovské Madony, ochránkyně před dobytčím morem (přenesen sem z

popis

Barokní kaple Navštívení Panny Marie v Teplé je obdélnou stavbou s trojbokým závěrem, s hladkými stěnami s opěrnými pilíři. Nad závěrem kaple se štíhlou vížkou (sanktusníkem). Okna jsou obdélná, polokruhově zakončená, stejně tak vchod s odstupněným portálem. Hladké stěny zdobí obloučkový vlys. Loď i presbytář jsou sklenuty plackou, triumfální oblouk je hladký, polokruhový. Ze zařízení se v publikaci UPČ zmiňuje obraz Panny Marie z 18. století

E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 4., Academia 1982; http://www.mesto-trebenice.cz, 12.12. 2013