Barokní kaple byla postavena zřejmě kolem r. 1800. Opravena r. 1884. Za 1. sv. války byl zrekvírován zvon, nový byl pořízen díky veřejné sbírce r. 1921. R. 1933 byla kaple znovu opravena. R. 1942 zrekvírovali zvon Němci, nový koupil r. 1949 pan Otakar Přibyl. Poslední oprava kaple v l. 2004-05.
Graficke pismenko Obec Kololeč leží asi 1 km severozápadně od Třebenic, na úpatí Kozích horek (254 m n. m.). Na návsi obce stojí barokní kaple a památkově chráněná barokní socha sv. Jana Nepomuckého.
František Kinař, 30.8. 2013

historie

Barokní kaple (bez bližšího zasvěcení), stojící na návsi obce, byla postavena zřejmě kolem roku 1800 (dle záznamu Josefa Tomáška z r. 1920, zapsaného v souvislosti se sbírkou na nový zvon). Ze stejné doby jako kaple pochází pravděpodobně i památkově chráněná socha sv. Jana Nepomuckého. Kaple byla opravena roku 1884, toho roku byly do makovice na vížce kaple vloženy dobové dokumenty. V době 1. světové války byl zvon z kapličky zrekvírován, roku

popis

Barokní obdélná kaple se zkosenými nárožími, zdobená lizénami, se zvoničkou nad čtyřbokou střechou. Okna jsou obdélná, vnitřek kaple je plochostropý.
    E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 2, Academia Praha 1978, 10.12. 2013