Jednolodní kostel s polygonálním závěrem a hranolovou věží v čele, postaven zřejmě v 16. století, snad před r. 1568 (v místě starší stavby snad již z 15. stol.). Kostel s hřbitovem je ohrazen ambitem (z r. 1734), zbudovaným na půdorysu protáhlého osmiúhelníka. Před kostelem je kříž z r. 1814.
Kostel sv. Linharta v Horních Studénkách
Pohled na hlavní vchod od severozápadu.
© Pavel Vítek 06/2013
Graficke pismenko Obec Horní Studénky leží 3 km jihovýchodně od Štítů a 13 km severozápadně od Zábřehu na Moravě. Nadmořská výška obce kolísá mezi 460-600 m a u kostela činí 578 m n. m. Díky tomu je kostel svatého Leonarda význačnou a nezaměnitelnou dominantou obce.

historie

Doba, kdy byla obec Studénky založena, dosud nebyla přesně určena, ale prvně se zmiňuje již r. 1353. Původní kostel byl postaven snad v 15. století - roku 1481 byla povolena na žádost pana Dalčičkého z Dalčic biskupem Janem z Varadína zdejší samostatná duchovní správa. Kostel byl původně mariánský, v 16. století českobratrský, později zasvěcený sv. Leonardovi. Dnešní kostel byl postaven podle stránek obce r. 1666; podle publikace Umělecké

Pavel Vítek, doplněno redakcí podle http://www.hornistudenky.cz; Umělecké památky Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, Academia 1994, 28.8. 2013

popis

Kostel sv. Leonarda je jednolodní stavba. Původně byl zřejmě plochostropý, zaklenut byl až po roce 1651. Údajně v roce 1734 byl vybudován ambit. Kostel je přibližně orientovaná jednolodní stavba s odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem, zaklenutým valeně s dotýkajícími se výsečemi a lunetovým závěrem, na jižní straně se sakristií, zaklenutou také valeně s výsečemi, stejně zaklenuta je i loď kostela. Kostelní věž předstupuje v ose západního

Pavel Vítek – zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1 (A – I), Academia 1994 (doplněno redakcí), 28.8. 2013