Novogotický kostel byl postaven na místě staršího dřevěného kostela z r. 1524. Nový kostel byl postaven r. 1874 dle návrhu ing. Eduarda Rittera. Ve věži visí zvony od známé zvonařky Laetitie Dytrychové. R. 1997 kostel poničila povodeň, r. 2000 celkově opraven. Od r. 2006 chráněná památka ČR.
Graficke pismenko Obec Rapotín se prvně zmiňuje roku 1391 a již v této době byl v obci kostel s farou. Roku 1524 byl v obci postaven dřevěný kostel. Na jeho místě byl roku 1874 postaven současný zděný kostel Nanebevzetí Panny Marie v novogotickém stylu. Kostel byl postaven podle plánů ing. Eduarda Rittera, rytíře z Ettmayeru. Roku 1874 byly v kostele instalovány varhany, které r. 1873 vyrobili pro Světovou výstavu ve Vídni v krnovské varhanářské firmě Rieger Orgelbau. Ve věži visí dva zvony, které byly pořízeny po válce knězem P. Juliem Žavkem za velkého přispění farníků. Zvony ulila zvonařka Laetitie Dytrychová ze známé rodinné zvonařské dílny z Brodku ...

popis

Novogotický kostel je trojlodní bazilikou, střední loď je vyšší, než obě boční. Kostel kolem dokola podpírají odstupněné pilíře. Věž (50 m) se špičatou střechou má čtvercový základ, ve věži visí dva zvony o váze 900 a 450 kg, které ulila po r. 1945 známá zvonařka Laetitie Dytrychová z Brodku u Přerova. Varhany byly vyrobeny r. 1873 krnovskou firmou Rieger Orgelbau, jmenovitě Franzem Riegerem a jeho bratrem Ottou. Ti společně vyrobili tyto

Šumperk  (SU)
    Rapotín