Barokní evangelické kaple z r. 1701 přestavěná v letech 1840-43 na pseudoslohový katolický kostel sv. Linharta, věž přistavěna v 2. pol. 19. stol. R. 1882 interiér kostela nákladně opraven a vybaven. Na vnější zdi renesanční náhrobníky Estery Syrachovské z Bukůvky a jejích tří dětí († 1589-92).
Graficke pismenko V 16. století si dolnostudénečtí evangelíci vystavěli dřevěnou modlitebnu, která byla roku 1701 nahrazena novou, kamennou. V letech 1840 - 1843 byla budova rozšířena na nynější katolický kostel sv. Linharta. V roce 1845 byly pořízeny první varhany. Stavba kostelní věže byla dokončena v 2. pol. 19. stol., za P. Vincence Čamka (1862 - 1870). R. 1866 byl u zadních dveří kostela vybudován Boží hrob. R. 1882 byl vnitřek kostela nákladně opraven a vybaven. V roce 1958 byly na seznam kulturních památek zapsány dva náhrobníky manželky Jana Bukůvky (stavebník zámečku v nedalekém Třemešku) z Bukůvky Estery Syrachovské a jejich dětí zemřelých v letech 1589-92, zasazené do jižní zdi kostela.
František Kinař, 28.8. 2013

Šumperk  (SU)