Moje místa 0
Novogotický kostel nahradil v obci starý kostel sv. Jiljí, zcela zničený požárem r. 1854. Nový kostel byl postaven v l. 1860-64, slavnostně byl vysvěcen 2. 7 .1876. Sochařská práce v průčelí je dílem vídeň. sochaře J. Heinricha. Nad vstupem erby olomouckého arcibiskupství a rodu Fürstenberků.
Kostel Neposkvrněného početí P. Marie ve Zvoli
© Pavel Vítek 10/2013
Graficke pismenko K cenným zvolským památkám patří mimo farního kostela také Cyrilometodějský smírčí kříž (16. stol.), krucifix na návsi, socha sv. Jana Nepomuckého a sloup s Immaculatou. Mimo kostel jsou všechny zmíněné objekty památkově chráněné.

historie

První zmínka o vesnici pochází z roku 1273, již roku 1275 se v obci zmiňuje filiální kostel sv. Jiljí. Podle historiků stával kostel na druhé straně dnešní silnice, v místech, kde stojí místní škola. Samostatná farnost vznikla ve Zvoli kolem r. 1400. Za husitských válek byl původní kostel pobořen, po opravě byl slavnostně vysvěcen r. 1444. Na přelomu 16. a 17. století byl kostel rozšířen, znovu byl přestavěn r. 1611. Kostel zcela zničil požár