Barokní kostel nahradil v obci starší kostel z r. 1616. Pův. protestantský kostel byl patrně v obd. rekatolizace zasvěcen sv. Kateřině. Z obd. kolem r. 1749 pochází barok. kostel (postaven zřejmě s využitím starší stavby). R. 1768 poškozen úderem blesku, opraven r. 1780. Chráněná památka ČR.
Graficke pismenko Obec Stránské se prvně zmiňuje r. 1320. Nejpozději roku 1616 nechal v obci postavit Jan Kobylka ze Sovince protestantský kostel, ke kterému patřila i fara. Později, patrně již v období rekatolizace, byl zasvěcen sv. Kateřině. Z období kolem roku 1749 pochází barokní kostel, který byl vybudován zřejmě s využitím starší stavby. Roku 1768 kostel poškodil úder blesku a následný požár - opraven byl až roku 1780, kdy opravu financovali místní rodáci, bratři Schieblové (členové nejstaršího rodu v obci). Roku 1795 byla zrušena fara v obci a kostel se stal filiálním. Od r. 1958 patří mezi chráněné památky ČR. U kostela je kamenný krucifix ...