Moje místa 0
Pozdně renesanční kostel byl postaven na místě pův. gotického kostela (dokončeného r. 1494) zřejmě s část. využitím got. zdiva. Nový kostel dal postavit Bernard st. ze Zástřizl v l. 1618-19. Opravován po požárech v l. 1788 a 1794. R. 1937 byl kostel rozšířen (arch. K. Madlmayr). Chráněná památka ČR.
Graficke pismenko Obec se prvně připomíná r. 1365. Původně býval v obci gotický kostel, dokončený r. 1494. Roku 1618 byl kostel zbořen a na jeho místě byl postaven pozdně renesanční kostel sv. Martina, který dal vybudovat pro protestanty Bernard starší ze Zástřizl v letech 1618 - 1619; zřejmě s použitím části zdiva pozdně gotického presbytáře (v sv. zdi závěru je zasazen sanktuář s letopočtem 1494). Pamětní nápis v nadpražním vlysu kamenné brány do kostelního areálu zmiňuje zboření starého kostela 24.4.1618 a dokončení nového 28.9.1619 nákladem Bernarda st. ze Zástřizl a na Haňovicích. Po požárech v letech 1788 a 1794 byla původně plochostropá loď ...
E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://monumnet.npu.cz; http://cs.wikipedia.org, 11.11. 2013

popis

Orientovaná podélná jednolodní sálová stavba s pětibokým závěrem. Na severní straně s čtyřbokou sakristií, na bocích s otevřenými arkádovými předsíněmi. Západní průčelí s předsunutou hranolovou věží, vedle věže s přístavkem s vysunutým točitým schodištěm. Kostel má hladkou fasádu, okna se segmentovým záklenkem, věž má okna s kamennými šambránami a římsami. Zvonicové patro má lomená okna rozdělená středním prutem, se záklenkem se dvěma tzv.

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999, 11.11. 2013