Barokní kostel byl postaven na místě staršího svatostánku, prvně zmiňovaného r. 1360 (není jisté, kdy byl postaven). Dnešní kostel byl postaven r. 1734, roku 1792 byla přistavěna věž. U kostela býval hřbitov, zrušen r. 1913. R. 1938 prošel kostel částečnou rekonstrukcí.
Z dalších památek v obci stojí za prohlídku památkově chráněný krucifix. Stojí severně za obcí, po levé straně silnice Luká - Slavětín.

historie

Obec Luká se zmiňuje prvně r. 1349. V obci existoval kostel již dříve, než byl postaven současný kostel sv. Jana Křtitele - starší kostel se prvně zmiňuje r. 1360. Není přesně známo, kdy byl vybudován. Současný kostel byl postaven na místě staršího svatostánku r. 1734. Roku 1792 byla ke kostelu přistavěna věž (zvon ve věži má letopočet 1501). Kolem kostela býval hřbitov, který byl r. 1913 zrušen a na kraji obce byl zřízen hřbitov nový. R. 1937

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999; http://www.turistickyruch.cz, 10.11. 2013

popis

Kostel je podélnou sálovou stavbou, trojboce ukončenou. Hranolová věž je v ose západního průčelí, na jižní straně kostela je čtyřboká sakristie s oratoří v patře. Hladké fasády kostela jsou členěny lizénami a okny se segmentovým záklenkem. Hlavní vstup vede podvěžím, zaklenutým plackou, v jižní zdi lodi je boční vstupní portál. Loď kostela je zaklenuta valeně s výsečemi mezi pasy a lunetovým závěrem, pasy dosedají na odstupněné přízední pilíře

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999, 10.11. 2013