Hrady.cz
Barokní kostel vznikl přestavbou staršího, zřejmě gotického kostela (středověké jádro), která byla provedena v l. 1710-1712. R. 1798 nahrazen pův. prkenný strop cihlovou klenbou. Od r. 1958 patří kostel mezi chráněné památky ČR. V l. 2002 - 2006 prošel jeho interiér kompletní rekonstrukcí.
Graficke pismenko Ves, která se prvně připomíná r. 1278, byla součástí šebetovského panství premonstrátského kláštera na Hradisku u Olomouce. Kostel sv. Vavřince má středověké jádro (stěny se směrem vzhůru kónicky zužují). V sanktusníku zachován zvonek s letopočtem 1558. Zřejmě roku 1710 byl kostel přestavěn (v publikaci UPMS se uvádí rok 1710, na stránkách obce rok 1712). Při přestavbě bylo zvýšeno obvodové zdivo lodi, loď byla prodloužena a bylo nově uzavřeno kněžiště, byla přidána sakristie a patrně i věž. Také byla vestavěna hudební kruchta a byla upravena okna. Roku 1798 byl nahrazen původní prkenný strop cihlovou klenbou. U kostela stojí krucifix, datován r. ...
E.H. podle http://monumnet.npu.cz/; Umělecké památky Moravy a Slezska 1., B. Samek a kol., Academia 1994; http://hornistepanov.cz; http://cs.wikipedia.org, 9.11. 2013

popis

Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným, segmentově ukončeným presbytářem. K presbytáři na jižní straně přiléhá čtyřboká sakristie. V ose západního průčelí předstupuje hranolová věž, zakončená barokní bání. Podvěží, kterým se vstupuje do kostela, je zaklenuto valeně s výsečemi, presbytář je zaklenut valeně s výsečemi a lunetovým závěrem. Sakristie je zaklenuta valeně s výsečemi, obdobně i loď. Klenba presbytáře i lodě dosedá

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 1., B. Samek a kol., Academia 1994, 9.11. 2013