Jednolodní barokní kostel byl postaven roku 1755. V průčelí je vestavěná čtverhranná věž s dvěma zvony. Fasády zdobí pilastry s římsovými hlavicemi. Bohatě členěný interiér. Před kostelem kamenný kříž z roku 1859 s Kristem. Na severní straně empírové sousoší Kalvárie z roku 1808.
Štíty se nacházejí na zlomu mezi Zábřežskou vrchovinou a Orlickými horami. Jsou vzdáleny 20 km západně od Šumperka a 17 km severovýchodně od Lanškrouna. Leží na silnici č. 43 Ústí na Orlicí – Lanškroun – Štíty – Králíky. Železniční trať, která do města vedla, byla již roku 2011 zrušena. Historické jádro městečka je městskou památkovou zónou. Původní názvy města byly Schildberg a Šilperk a název Štíty je používán až od roku 1949. Kostel Nanebevzetí P. Marie se nachází v horní části nad náměstím a věž kostela je nepřehlédnutelnou dominantou města.

historie

Obec Štíty je prvně připomínána r. 1278. Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve je jednolodní barokní stavba z roku 1755. Zakončen je půlkruhovým závěrem. V roce 1958 byl kostel zapsán do seznamu kulturních památek.

popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní podélný kostel s půlkruhovým závěrem. V průčelí je vestavěná čtverhraná věž s volutovými křídly. Věž byla nově opatřena dvěma zvony z dílny L. Dytrichové z Brodku u Přerova. Na epištolní straně kostela je obdélná patrová sakristie. Fasády zdobí pilastry s římsovými hlavicemi. Bohatě členěný interiér je zaklenut pruskými klenbami. Pod kostelem jsou krypty se zaklenutými prostorami. Součástí areálu

Šumperk  (SU)
    Štíty