morový sloup
Mariánský sloup ve vrcholně barokním stylu byl postaven jako poděkování za za přežití morové rány, která zasáhla město r. 1714. Sloup byl dokončen r. 1720. Za autora je označován Michael Kössler nebo Jan V. Sturmer. Opravy sloupu v l. 1911, 1931, 1958 a 1994-96. Od r. 1958 je chráněnou památkou ČR.
Graficke pismenko V knize Města a Městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se uvádí, že mariánský sloup pochází z let 1718 - 1720 a jeho autorem je sochař Jan Václav Sturmer, významný představitel vrcholného olomouckého baroka. Sloup byl opravován v letech 1911, 1931, 1958 a 1994 - 1996.
E.H. - Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008; wikipedia.org, 24.10. 2013

historie

Barokní sloup se sousoším byl postaven poté, co v létě roku 1714 zasáhla Šumperk velká morová epidemie. Mor si vyžádal přes 180 obětí. Po ukončení epidemie se šumperští měšťané rozhodli postavit na náměstí u radnice morový sloup jako poděkování za skončení strašné pohromy i jako ochranu před podobným neštěstím. Umělecké dílo, vytvořené ve vrcholně barokním stylu, bylo dokončeno na podzim r. 1720. Sochařské práce na sloupu se přisuzují

popis

Šumperský mariánský sloup má stupňovité podnoží, které začíná schodištěm, zvedajícím se k mohutnému členitému pískovcovému podstavci s grottou, v níž je socha ležící sv. Rozálie. Sloup obíhá balustráda, kterou zdobí v rozích sochy světců - sv. Šebestiána, sv. Rocha, sv. Františka Xaverského a sv. Bruna, ochránců proti moru a jiným katastrofám. Na horní plošině podstavce stojí v rozích další sochy světců - sv. Josefa, sv. Petra, papeže Řehoře

socha, monument
     Šumperk  (SU)