Geschaderův dům

Dům evropského setkávání, Terschův dům
Pozdně barokní dům, původně zřejmě patřil k sousednímu klášteru, v 16. stol. se stal měšťanským majetkem. Přestavěn po r. 1780, kdy jej koupila rytířská rodina Teschů. V l. 1921 - 1660 zde bylo Městské muzeum, poté do r. 1984 Okresní archiv. Opraven v l. 1993 - 95 jako Dům evropského setkávání.

Expozice Čarodějnické procesy

Graficke pismenko Ve sklepních prostorách Geschaderova domu je od r. 2010 stálá expozice "Čarodějnické procesy", která seznamuje návštěvníky s období inkvizice 2. pol. 17. stol., kdy bylo čarodějnictví tvrdě postihováno. Ukázky vězení, mučících nástrojů, staré dokumenty, video ukázky. Expozice navazuje tematicky na procházkový okruh Šumperkem "Kde v Šumperku žily čarodějnice".
Expozice je přístupná v pravidelných návštěvních hodinách.

Dostupnost automobilem:
    - od Rapotína (Jeseníku, Polska, Bruntálu, Opavy, Ostravy) po silnici I/11 směr Šumperk, na průtahu Šumperkem (ul. Jesenická) na třetí světelné křižovatce doprava na ulici M. R. Štefánika, doporučujeme parkoviště na ul. Krátká, kvůli omezenému parkování u muzea na ul. Kladská, pěšky cca. 200 m. - od Bludova (Mohelnice, Olomouce, Brna, vých. Čech): po silnici I/11 směr Šumperk, na průtahu Šumperkem (ul. Jesenická) na druhé světelné křižovatce

František Kinař, 27.8. 2013

historie

Terschův dům, později Geschaderův dům, dnes Dům evropského setkávání - dům čp. 233 stojí na Kladské ulici č. 1. Původně zřejmě patřil k sousednímu dominikánskému klášteru (západní obvodovou zeď částečně tvoří bývalá hradba klášterního areálu z 1. poloviny 16. stol. V 16. století se dům dostal do soukromého vlastnictví různých šumperských měšťanů, často významných osob. Známým se stal Heinrich Peschke, který byl (společně se svou ženou Marií)

E.H. podle http://www.sumperk.cz; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Karel Kuča, Libri 2008, 30.10. 2013