Barokní kostel nechal postavit r. 1725 kníže Josef Jan Adam z Lichtenštejna. Původní dřevěný kostel vyhořel r. 1678. Kostel od r. 1958 patří mezi chráněné památky ČR. V l. 1996 - 2001 prošel celkovou rekonstrukcí. Od r. 2006 probíhá restaurování cenných barokních obrazů křížové cesty (Jakub Zink).
Graficke pismenko Barokní kostel sv. Petra a Pavla nechal postavit roku 1725 kníže Josef Jan Adam z Lichtenštejna. Stojí ve velice staré obci, která se prvně uvádí v polovině 14. století, založena však byla již na začátku 13. stol. na staré obchodní stezce vedoucí údolím řeky Moravy. Roku 1346 zde byl dřevěný kostel s farou (uvádí se při zřízení biskupství v Litomyšli). Roku 1678 kostelík vyhořel a nový kostel byl postaven počátkem 18. stol., 10 let po morové ráně. Kostel má netradičně věž postavenou za apsidou, nikoliv u vstupního průčelí - je to proto, že pozemek, na kterém kostel stojí, byl močálovitý - musel být zpevněn dřevěnými piloty, zasazenými tak hluboko, jak ...

Šumperk  (SU)
    Bohdíkov