Renesanční kostel byl postaven r. 1605. R. 1678 zdejší příhoda s hostií rozpoutala řadu čarodějnických procesů. V l. 1780-92 přistavěna věž. Opravy v l. 1845, 1937, 1964 a 1994. Kostel je obklopen hřbitovem, chráněným zdí s edikulami a klasicistní kostnicí s márnicí. Od r. 1958 chráněná památka ČR.
Na faře v Sobotíně je možné získat ubytování, více informací na http://farasobotin.wz.cz/index.php.
E.H., 27.10. 2013

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1351. V obci byl již tehdy kostel s farou. Nový renesanční kostel sv. Vavřince byl postaven roku 1605. Roku 1678 se právě v tomto kostele stala drobná příhoda s hostií (farářem byla přistižena stařena, která si schovala posvěcenou hostii pro nemocnou krávu), která rozpoutala řadu čarodějnických procesů na losinském panství. V letech 1780 - 1792 byl kostel stavebně rozšířen (přístavba věže). Kostel stojí v

Šumperk  (SU)
    Sobotín